Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere

Slidgigt

Det er ikke nogen hemmelighed at vores kæledyr de senere år har fået en mere markant position i familierne. De er blevet et vigtigt familiemedlem og deres ve og vel ligger familien meget på sinde. Gennemsnitslevealderen er følgelig også steget for kæledyrene simpelthen fordi vi passer bedre på dem; vi giver dem et rigtig godt foder, vi beskytter dem i trafikken, og skranter "pax" så skal den nok blive undersøgt og behandlet, så den kan komme på ret køl igen.

Med det gode lange liv melder der sig også lidelser og skavanker der er typiske for vores kæledyr når de kommer op i årene. En af disse lidelser er slidgigt. Slidgigt er en meget langsom nedbrydning af ledbrusk og omkringliggende væv resulterende i en pålejring af "extra knoglevæv" omkring leddet for at beskytte dette, hvilket ses tydeligt ved en røntgenundersøgelse.

Slidgigt kan teoretisk set ramme alle led i kroppen men i praksis er det mest de "højmobile" led som hofter, albuer, skuldre og knæ der er mest ramt. Symptomerne er typisk halthed, stiv gang, besvær med at rejse sig/ hoppe op, samt nedsat lyst til motion. Sidstnævnte kan desværre let mistolkes som almen alderssvækkelse.

De fleste hundeejere har hørt om dårlige hofter eller hofteledsdysplasi som især rammer de større racer, men vi har her på klinikken set næsten alle hunderacer repræsenteret med et eller flere gigtplagede led, og de senere år har undersøgelser vist at 25% af seniorkatte er ramt af slidgigt med nedsat bevægelighed og adfærdsændring til følge. Heldigvis er der med årene også kommet flere muligheder for at forebygge og behandle slidgigt.

De fleste forebyggende principper går ud på at beskytte leddene og styrke muskulaturen typisk ved at tilføre umættede fedtsyrer, glukosamin og lignende enten ved tilskud eller også ved at give foder hvor det allerede er iblandet. Har hunden eller katten allerede fået diagnosticeret slidgigt, vil man typisk også anbefale ovennævnte tilskud og samtidig vurdere nødvendigheden af smertelindring med produkter der er specielt udviklet til hund og kat.

De senere år har vi desuden på vores klinik haft stor succes med smertelindrende guldbehandling af slidgigtramte led, hvilket er et bivirkningsfrit nemt supplement eller alternativ til traditionel smertelindring med steroider m.m. Guldet indlægges ambulant og guldsaltene blokerer de "smerteceller" der reagerer omkring leddet og giver dermed en langvarig aktiv smertelindring.

Og husk altid at regelmæssig daglig motion både weekend og hverdag er med til at holde leddene mobile og muskulaturen stærk.

Mvh

Dyrlæge Lars Ingemann Olsen

Del denne historie
Tilmeld dig vores nyhedsbrev Nyheder fra Højbjerg Dyreklinik

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.