Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere


Gnaver-tandpine

Gnaver-tandpine

Kære dyrlægebrevkasse.

Jeg har et kanin der ikke spiser så meget som han plejer. Han virker egentligt frisk, men sidder ofte og skærer tænder og han er også begyndt at savle. Hvad kan det være?

Med venlig hilsen

Ditte

Kære Ditte

Jeg tror du skal tage dit marsvin til dyrlægen - det lyder som om han kunne have skæve tænder og tandspidser.

Tandfejl hos marsvin og kaniner er almindeligt forekommende og noget vi ofte støder på i klinikken.

Kaniner og marsvin spiser ved at samle foderet op eller gnave mindre stykker af foderet med fortænderne, hvorefter foderet knuses mellem kindtænderne. Tænderne slides langsomt i processen og nogle gange slides de skævt.

Hvis kaninen eller marsvinet har et lidt skævt bid, vil der ofte opstå "tandspidser" eller "tandhager" på kindtænderne. Det er betegnelsen for den situation, hvor kindtænderne ikke længere er slidt pænt flade men er blevet savtakkede og ujævne.

Tandspidserne er tit meget spidse og skarpe og hvis de bliver store nok kan de give skader på tungen, og i kindens slimhinde. Det giver smerter og problemer med at spise.

Hos marsvin kan tandspidserne blive så store, at de næsten danner en bro hen over tungen, hvilket naturligvis hæmmer marsvinets evne til at spise betydeligt.

Man vil oftest opdage, at der er problemer i munden, ved at kaninen eller marsvinet spiser mindre end normalt, det kan være den er begyndt at tabe sig eller man opdager at den er begyndt at savle/være våd omkring munden eller under hagen.

Dyrlægen kan ved at kigge ind i munden på marsvinet/kaninen se om der er dannet tandspidser, som skal behandles.

Hvis det er tilfældet, bliver marsvinet/kaninen indlagt og skånsomt bedøvet og tandspidserne bliver slebet væk, så tænderne får en mere normal facon igen.

Vi ser desværre ofte at tandspidserne med tiden opstår igen, da de jo opstår som følge af et skævt bid. Vi kan ikke rette tændernes stilling i munden, vi kan kun reparere følgerne af det.

Med venlig hilsen

Dyrlæge Jens Christian Kudahl

Del denne historie
Tilmeld dig vores nyhedsbrev Nyheder fra Højbjerg Dyreklinik

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.