Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere



Irriteret øje

Irriteret øje

Jeg har en ung blanding på 11 mdr som i ca 10 dage har haft et irriteret øje. Øjet løber i vand, virker irriteret, og hvis jeg ikke holder det rent flere gange dagligt kommer der et grønligt udflåd.

Vh.

Birthe Hansen

Kære Birthe

Da det var din hunds øje det drejede sig om bad jeg dig søge dyrlæge så snart jeg fik mailen, idet et øje der er irriteret og løbende mere end 1-2 døgn altid skal undersøges, og før hvis hunden er markant irriteret i øjet!.

Jeg vil dog forsøge at give et par bud de mulige årsager der kan være til irritationen. Da det ifølge dine oplysninger kun er det ene øje der er angrebet er et traume på øjet en mulig årsag. Dyrlægen vil typisk farve hornhinden ( det gøre ikke ondt på hunden) med farvestoffet fluorscin. Farvestoffet vil, hvis der er en skade på hornhinden, hæfte til læsionen og gøre denne tydelig for os. Skaderne kan være meget små men alligevel irritere øjet betydeligt, og det føles typisk som om man render rundt med grus i øjet. Sådanne skader kan forårsages af ting der rammer øjet ex. en gren der svirper ind i øjet, eller en hundepote ved aktiv leg med anden hund. Typisk vil skaden medføre en let rødme i øjet og endelig en sekundær infektion med hævelse og måske gullige pusklatter i øjenkanten. Behandlingen vil tage sigte på at  få fjernet den sekundære infektion samt dæmpe smerte og få helet den primære skade.  Kortvarige forureninger af øjet med ex. støv, fine partikler eller irriterende væsker kan ligeledes føre til et irriteret ( inflammeret ) øje, og man vil igen behandle en e.v.t infektion og måske smertestille, hvis øjet er meget irriteret. I gamle dage sad mange hunde med hovedet ud af vinduet når de kørte bil, hvilket  typisk gav en øjenbetændelse af ovennævnte type idet øjet blev udtørret og slimhinde og hornhinden blev betydelig stresset med irritation til følge.

Nu er det en ung hund du har og i den forbindelse skal man altid være opmærksom på medfødte lidelser. Hundeøjet kan fra naturens side fejlagtigt være udstyret med for mange hår på øjenlågene, og hvad værre er, en  fejlplacering disse. Det vil typisk medføre en konstant irritation af hornhinden idet  håret " glider" hen over hornhinden ved hver bevægelse af øjenlågene, og dette kan i ubehandlede  tilfælde føre til direkte sår på hornhinden hvis ikke det fejlplacerede hår fjernes. Næsten  samme irritation kan opstå hvis selve øjenlåget ikke ligger korrekt op til hornhinden. Det er typisk det nederste øjenlåg der rammes og man taler enten omentropion(øjenlåget krænger indad), ellerektropion(øjenlåget krænger udad) . Det er absolut den indadkrængende form der er hyppigst, og det er også denne der irriterer hornhinden mest , idet hårene på det indadkrængede øjenlåg  lægger sig permanent på hornhinden der dermed ikke får fred, og resultatet er et løbende, sammenknebet øje, igen med tilstødende infektion. Lidelsen kræver kirurgisk indgreb, der er momentant helbredende!

Øjet er et delikat organ med sit eget mikromiljø der lever i en fin balance mellem en passende tåreproduktion, fordeling af tårevæsken samt fjernelse af samme via tårekanalerne direkte til næsen!  Mange erfarer at deres unge hund har meget " morgensøvn" i begge øjne, og det skyldes typisk en reaktion i de såkaldte lymfoide celler der sidder på blinkhinden ( også kaldet det tredje øjenlåg). Det er en naturlig reaktion idet disse celler reagerer på nye bakterier og virus som hunden bliver præsenteret for , helt på linie med mandlerne hos et barn. Det må dog ikke udvikle sig til løbende sammenknebne øjne der selvfølgelig kræver undersøgelse og behandling.

Den fine ligevægt i øjet kan også ødelægges af forlilleen tåreproduktion, også kendt som "tørt øje" eller KCS, hvilket folk med især små hunderacer kan komme ud for, og symptomerne er et irriteret øje med meget sejt slim og evt mathed af hornhinden.. Man vil derfor ofte komme ud for at dyrlægen checker den aktuelle tåreproduktion på øjet, og er denne forlillevil man via øjendråber forsøge at stimulere produktionen igen, samt evt supplere denne. Tåreproduktionen kontrolleres løbende og behandlingen justeres følgelig.

Ovenstående er etlilleudsnit af typiske øjenlidelser hos hund men som nævnt i indledningen bør man hurtigt søge dyrlæge idet et ubehandlet øje i værste fald kan give varige men, med nedsat syn.

Mvh

Lars Ingemann

Del denne historie
Tilmeld dig vores nyhedsbrev Nyheder fra Højbjerg Dyreklinik

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.