Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere

Nytårsangst – Sådan hjælper du din hund eller kat

En god nytårsaften for alle – også dine kæledyr!

I forbindelse med nytårsaften er det vigtigt at huske på, at vi som både katte- og hundeejere kan være med til at hjælpe vores dyr til at få en god og mere tryg aften. En del katte og hunde oplever utryghed i forbindelse med nytårsaften, men gennem de rette forberedelser er det muligt at gøre aftenen god for både dyr og ejer.

For nogle dyr kan perioden op til nytårsaften, hvor der lejlighedsvis ses og høres fyrværkeri, være en periode hvor man som ejer oplever, at dyret virker uroligt og utrygt. For andre drejer det sig udelukkende om selve nytårsaften.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at tage det alvorligt og på bedst mulige vis forsøge at skabe de mest optimale betingelser for en god nytårsaften for alle.

Hvornår skal jeg begynde?

Forberedelserne til en vellykket nytårsaften kan med fordel opstartes i god tid. Dette gælder i særdeleshed, hvis ens dyr reagerer i hele perioden hvor der kan høres fyrværkeri og ikke udelukkende selve nytårsaften.

For både katte og hunde gælder det, at behandling med kosttilskud, feromonprodukt eller specialfoder der nedsætter dyrets stressniveau bør opstartes i starten af december for optimal effekt. For hundenes vedkommende er der desuden mulighed for at behandle med angstdæmpende medicin, hvis hunden er særligt utryg.

Desuden kan man for hundenes vedkommende styrke deres selvtillid og øge deres tillid til os som ejere gennem træning og hjælpe sin hund til mere ro.

Hvordan kan jeg hjælpe min kat nytårsaften?

De fleste katte oplever en vis grad af utryghed i forbindelse med nytårsaften. De viser deres ubehag på forskellige måder men søger ofte væk for at gemme sig når de er utrygge. Det er derfor vigtigt for katten, at den har mulighed for at gemme sig og være uforstyrret så længe det passer den.

Tilbyd katten et roligt gemmested væk fra vinduer og døre. Det kan være et åbent klædeskab, en papkasse, en kattehule, under sengen eller lignende. Stil vand, mad og kattebakke tæt på gemmestedet, så katten ikke tvinges for langt væk fra det. Tænd lys, sæt musik på og rul gardinerne ned, så larmen og lyset udefra dæmpes.

En kat kan godt være alene hjemme nytårsaften, men ALLE katte skal holdes inde. Sørg for at kattelemmen, vinduer og døre er lukkede, så katten ikke bliver forskrækket og stikker af når fyrværkeriet starter.

Mulighederne for medicinsk behandling af utryghed  er begrænsede for kattenes vedkommende. Ikke alle katte reagerer ens på medicinen og nogle kan ligefrem blive mere urolige og bange.

Heldigvis findes der både foder, feromonprodukter og kosttilskud der virker beroligende, og de kan med fordel gives i ugerne op til nytår og selve nytårsaften med god effekt.

Min hund er bange for fyrværkeri - hvad kan jeg gøre?

For at nedsætte graden af utryghed i forbindelse med nytårsaften, kan det være en god idé at sørge for, at hunden er fysisk træt. Det kan i den forbindelse være en fordel at gå længere ture i dagene op til nytårsaften og også selve nytårsaftensdag.

Turen på selve dagen skal foregå imens der fortsat er lyst og hvis muligt undgå steder hvor der fyres fyrværkeri af. Sørg altid for at din hund er i line på gåture, så den ikke løber væk, hvis der affyres fyrværkeri i nærheden.

Mentale udfordringer er ligeledes en fordel i dagene op til og på selve dagen. Det kan være lydighedsøvelser, søgeøvelser hvor den skal finde godbidder gemt i eller under forskellige genstande eller problemløsnings-øvelser.

Kan en hund være alene hjemme nytårsaften?

Lad aldrig din hund være alene hjemme nytårsaften. Hvis man har mulighed for at tage i sommerhus eller lignende i område, hvor der er mere ro, kan det være en fordel for hunden.

Hvis man har behov for pasning af sin hund, er det en fordel i god tid af finde passende pasning og gerne på landet, hvor der ikke er så meget fyrværkeri nytårsaften.

På selve aftenen anbefales det at undgå eksempelvis bordbomber og andet larmende pynt til bordet. Hvis din hund er meget utryg, kan det være en god idé at trække gardinerne for og tænde for fjernsyn eller musik.

Nogle hunde vil være mest trygge i nærheden af ejer, mens andre finder mest ro ved at kunne gå for sig selv i eksempelvis bryggers eller soveværelse. Det er op til dig som ejer at vurdere, hvad der fungerer bedst for din hund.

Det er hele tiden vigtigt, at man som ejer ikke ynker hunden hvis den synes utryg eller bliver forskrækket og dermed viser den, at dens reaktion er berettiget.Sæt dig i stedet for roligt ned ved siden af hunden, lad som ingenting og opfør dig roligt som ejer. For mange hunde vil det virke beroligende, at du som ejer selv udviser tryghed overfor din hund.

Hvis dyret fortsat er utrygt

Har man som ejer tidligere oplevet, at ens kat eller hund oplever utryghed i forbindelse med nytår på trods af optimale betingelser som ovenstående, kan der være behov for  enten brug af et specialfoder med beroligende effekt, et beroligende kosttilskud eller feromonprodukt eller angstdæmpende medicin i en tidsbegrænset periode.

I samråd med personalet i klinikken kan vi finde den bedste løsning for din hund eller kat, så du som ejer har mulighed for at gøre oplevelsen så god som mulig for både dig som ejer og for dit dyr.

Rigtig godt nytår til alle de ”firbenede” og deres ejere!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

Del denne historie
Tilmeld dig vores nyhedsbrev Nyheder fra Højbjerg Dyreklinik

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.