Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere


Skab hos marsvin

Skab hos marsvin

Kære brevkasse.

Mit marsvin Gumle på 3 år er begyndt at klø sig helt vildt, han har kradset hårene helt af i nakken og er begyndt at få sår. Jeg kan ikke se lopper i lus i pelsen, så hvad kan det være?

Venlig hilsen

Amalie Gertsen

Kære Amalie

Jeg tror det er på tide at få Gumle til dyrlægen. Det kunne godt lyde som om han har fået skab og det skal behandles.

Kløen kan ganske rigtigt være forårsaget af både lopper og lus, men marsvin kan også blive smittet med pelsmider og skabmider. Mider kan være svære at se i pelsen, hvis man ikke ved hvad man skal kigge efter, og det kan være nødvendigt at kæmme marsvinet grundigt igennem med en lusekam og kigge på hår og skel i kammen under mikroskop. Skabmiderne findes begravet i huden, hvor de lever i små gange de graver i huden. Skal man påvise infektion med skabmider er man derfor nødt til at lave et hudskrab, hvor man skraber det øverste lag af huden og i mikroskop leder efter miderne i skrabet. Det er dog ikke altid muligt at finde miderne, da få mider kan give kraftige symptomer, så nogle gange er vi nødt til at behandle alene på baggrund af mistanken.

Skab hos marsvin giver anledning til kraftig kløe. Nogle gange tænker man som ejer ikke over at marsvinet klør sig mere end normalt, og opdager først problemet når marsvinet har kradset sig til blods. Kløen kan være meget intens og jeg har flere gange oplevet marsvin, der kløede så meget i huden, at de næsten gik i krampe når man rørte ved dem.

Vi behandler normalt skab infektionen med indsprøjtninger med et stof der slår skabmiderne ihjel. Det er sædvanligvis nødvendigt at behandle 2 til 3 gange med 10-14 dages interval inden infektionen er slået helt ned. I mellem indsprøjtningerne er det meget vigtigt at man gør buret helt rent, så der ikke er mider der overlever i strøelse o. lign.

Med venlig hilsen

Jens Christian Kudahl

Del denne historie
Tilmeld dig vores nyhedsbrev Nyheder fra Højbjerg Dyreklinik

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.