Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere


Overvægt

Overvægt

Har sommerferien været lidt for "hård" ved jeres firbenede familiemedlem? Eller er det blevet sværere at holde vægten nede efter dyret er blevet neutraliseret?

Overvægt er desværre et stigende problem blandt vores kæledyr. Vores kæledyr kan rammes af nøjagtigt de samme livsstils-sygdomme som vi mennesker kan. Eksempler på disse kan være hjertekarsygdomme, sukkersyge, leverproblemer, mave-tarmproblemer, ledproblemer og rygskader. Overvægt kan desuden medvirke til at dyret er mindre modstandsdygtigt overfor infektionssygdomme, og statistisk set har overvægtige dyr en kortere levetid end normalvægtige dyr.

Langt de fleste overvægtige dyr får nedsat aktivitetsbehov, de bliver altså sløve og humøret kan også påvirkes.

Set ud fra en dyrlæges vinkel, er det heller ingen hemmelighed at overvægt øger risikoen ved bedøvelse og kirurgiske indgreb.

Årsagerne til overvægt kan være mange. For meget, for fed eller forkert mad. For mange godbidder, og for lidt motion.

Ældre, samt neutraliserede hunde har et nedsat stofskifte og har derved lettere ved at tage på. Og sidst er der også faktiske lidelser som for lavt stofskifte, eller for høj produktion af binyrebarkhormon fra binyrene der kan medvirke til vægtøgning. Ved disse lidelser er der dog som regel også tilknyttet andre symptomer. Ved mistanke kan begge sygdomme påvises af dyrlægen ved hjælp af bl.a. blodprøver.

Den nemmeste måde at undersøge dit dyr for overvægt, er at lade hænderne glide over ribbenene på siden af brystkassen. Disse skal let kunne mærkes. Ved overvægt er ribbenene sværere at mærke, man skal altså trykke hårdere for at kunne mærke dem. Hvis man kigger på dyret ovenfra, skal den have en synlig talje. (Den skal blive smal efter ribbenene.) Derudover skal den ikke have folder ved haleroden.

Slankekur?

Hvis din hund eller kat skal tabe sig, er det vigtigt at alle i familien er enige om at gøre en fælles indsats. Mere motion er en af vejene til vægttab, men ofte er dette langt fra nok hvis det står alene. Det er vores erfaring, at dyrene taber sig bedst på et decideret slankefoder. - De såkaldte "light" produkter er ikke slankende nok under kuren, men kan være et fint supplement efterfølgende, for at holde idealvægten, når man er nået derned.

Når alt kommer til alt kræver et godt resultat både tålmodighed, vedholdenhed og disciplin. Men det er det hele værd, når man får et sundere, slankere og gladere firbenet familiemedlem ud af det.

Kom gerne ned forbi os, så vi kan ligge en "slankeplan".

Louise Godthaab

Veterinærsygeplejerske

Del denne historie
Tilmeld dig vores nyhedsbrev Nyheder fra Højbjerg Dyreklinik

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.