Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere


Øreproblemer

Øreproblemer

Et af de oftest forekommende problemer vi ser på vores klinik er øreproblemer hos hunde.

Hunde er fra naturens side udstyret med en meget lang kringlet øregang der først går lodret ned, hvorefter den drejer vandret ind mod trommehinden. Den er med andre ord lang og snæver, og mange gange dårligt ventileret hvis man exempelvis er en cocker spaniel med hængende ører. At disse racer med "tunge hængende" ører er disponerede for øreproblemer er oplagt, men hunde med allergier der manifesterer sig i hudproblemer er ligeledes disponerede for øreproblemer, da øregangen består af hud hele vejen ned til trommehinden, og et begyndende hudproblem vil derfor mange gange give irriteret øre.

Vi bliver som regel præsenteret for det dårlige øre når hunden har kløet meget i øret eller ejeren har opdaget en misfarvning af dette. Har det stået på i længere tid vil der måske være brunligt sekret i øret og helt sikkert en dårlig sur lugt fra dette.

Sådan undersøger vi øreproblemer hos din hund

Vi vil som det første kigge ned i det ydre øre med et oto- eller videoskop og dermed afgøre om øret er fyldt med ørevoks/sekret og om trommehinden kan erkendes. Dernæst vil vi typisk tage prøver fra øregangen for at afgøre hvad der er årsagen til betændelsen. Hvis der påvises svampe eller bakterier vil man lave en resistens-undersøgelse så man kan sætte ind med den mest effektive medicin.

I mange tilfælde har der hobet sig så meget sekret op i øret at en decideret øreskylning med Lunkent saltvand er nødvendigt. Denne skånsomme skylning foretages i bedøvelse, og man kan derefter iværksætte behandlingen af det rene øre med det relevante præparat. Hvis  der samtidig under skylningen påvises mange hår i øregangen vil man fjerne disse tillige.

Tilbagevendende øreproblemer

Hvis ens hund har tilbagevendende problemer med ørerne vil vi typisk lede efter en evt disponerende årsag. Der kan som før nævnt være tale om allergier evt overfor foderet, pollen, husstøvmider eller lignende hvilket mange gange vil giver reaktion i ørerne tillige. Hvis man har en hund der elsker at bade kan de gentagne svømmeture også give " sure " ører der disponerer for problemer.

Som hundeejer skal man være varsom med at hælde forskellige præparater i ørene på sin hund, i den gode tro at det virker forebyggende.  Et rask øre uden problemer skal man ikke røre ved, andet end normal trimning efter raceforskrifter. Er der derimod et allergiproblem kan det være nødvendigt med forebyggende lokalbehandling, men det skal altid være under overvågning af pågældende dyrlæge der har påvist lidelsen, idet præparatvalget er afgørende for et godt resultat.

Dyrlæge Lars Ingemann

Del denne historie
Tilmeld dig vores nyhedsbrev Nyheder fra Højbjerg Dyreklinik

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.