Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere


Mælketænder

Mælketænder Skrevet af Dyrlæge Jens Chr. Kudahl |

Kære brevkasse

Jeg har en chihuahua på 6 mdr. Den er godt i gang med at skifte sine mælketænder, men nu ser det ud som om den har fået dobbelte "hugtænder" i overmunden. Er det normalt eller skal der gøres noget ved det?

Med venlig hilsen

Carina Poulsen

Kære Carina 

Det du oplever lyder som tilbageholdte mælketænder. Det er ikke normalt men desværre ikke usædvanligt hos flere af de små hunderacer. Tilstanden opstår når mælketanden ikke løsnes på normal vis og falder ud når den blivende tand bryder frem. Det kan principielt ses ved alle mælketænderne men i praksis ser vi det sædvanligvis ved hjørnetænderne (det du kalder hugtænderne). Jeg synes du skal få tanden tjekket ved din dyrlæge.

Der er flere problemer med tilbageholdte mælketænder. Når den blivende tand vokser frem kan mælketanden sidde i vejen og presse den blivende tand i en forkert retning. Det kan medføre at den blivende tand kommer til at støde imod tandkødet eller læberne med sårdannelser til følge. Derudover sidder den blivende tand og mælketanden ofte så tæt at der altid ophobes snavs mellem dem - det vil ofte føre til dannelse af tidlig tandsten og tandkødsbetændelse på stedet.

Man skal altid holde godt øje med hjørnetænderne når tandskiftet er i gang. Vi plejer at anbefale, at man får det tjekket ved sin dyrlæge, hvis man kan se den blivende tand stikke frem i tandkødet og mælketanden samtidigt ikke er begyndt at sidde løs. Er det tilfældet, vil vi anbefale at mælketanden trækkes ud for at minimere risikoen for problemer senere. Ekstraktion af mælketænder foregår i bedøvelse og da mælketanden normalt stadig er intakt i roden, vil det mange gange være nødvendigt at operere tanden ud for at få hele tanden med og ikke efterlade rodstumper i kæben.

Med venlig hilsen

Dyrlæge Jens Christian Kudahl

Del denne historie
Tilmeld dig vores nyhedsbrev Nyheder fra Højbjerg Dyreklinik

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud.